Wijn proeven

Wijn proeven valt uiteen in drie stappen:


1. Kijken
2. Ruiken
3. Proeven

Grappig genoeg bestaat stap drie ook voornamelijk uit ruiken, omdat je neus heel bepalend is in het beleven van de smaak, ook in je mond. Ga maar eens na wanneer je verkouden bent en je neus is verstopt vallen heel veel smaken weg in je mond.
Er zijn hele methodes ontwikkeld rondom het systematisch proeven van wijn. Mme Bouquet hanteert de internationale WSET methode, die ook in deze drie onderdelen uiteen valt.


Bij het kijken naar de wijn, gaat het om het uiterlijk. Je kijkt dan of de wijn helder is, naar de kleur en de intensiteit van de kleur. Hierdoor verraadt een wijn al veel over zijn leeftijd en karakter. Om goed te kunnen zien, is het handig om het glas tegen een witte achtergrond te houden en in een goed verlichte ruimte te zijn. De eerste tekenen van oudering zie je aan de rand van de wijn, als je het glas een beetje schuin houdt. Een rode wijn verkleurt van paars, via rood naar bruin als hij oudert. Een witte wijn kleurt van groen naar donker geelgoud. Een kleine nuance is hier op zijn plaats. De kleur zegt niet altijd iets over de leeftijd van de wijn, ook de druivensoort speelt hier een belangrijke rol in. Zo is Shiraz veel paarser dan Pinot Noir en kan een Chardonnay met hout uit de nieuwe wereld al behoorlijk geel zijn in zijn jeugd.


Daarom is stap twee van belang: het ruiken. Deze informatie aangevuld op de kleuraspecten van de wijn geeft je al meer informatie over de leeftijd en het druivenras. Wanneer je systematisch oefent met een dergelijke proefmethode, zul je merken dat je steeds meer wijnen kunt herkennen op basis van uiterlijk, geur en smaak: het zogenaamde blind proeven kan je hierbij helpen. Een wijn ontwikkelt zich door de jaren heen. Aroma is de term voor de geur van jonge wijnen met hun primaire aroma’s van fruit. Is een wijn al wat geouderd, dan ontstaan de secundaire aroma’s die door oudering ontstaan in de flesrijping en spreken we van bouquet. Verder benoem je in deze stap aspecten als conditie, intensiteit en ontwikkeling.



Stap drie beschrijft, op systematische wijze, de smaak van wijn. Hierbij zijn de volgende aspecten van belang: is de wijn droog of zoet? Hierbij kun je nog wel eens verrast worden door de discrepantie tussen geur en smaak bij sommige wijnen. Denk bijvoorbeeld aan een Gewurztraminer die naar lychees ruikt, maar droog van smaak kan zijn. Hoe is de zuurgraad van de wijn? Dit proef je met name aan de zijkant van je tong. Heeft de wijn veel tannines of niet. Witte wijn heeft doorgaans geen tannines omdat de wijn niet gist op de schillen. Rode wijn kan in verschillende mate tannines hebben. Tannines zijn looizuren en proef je als een drogend effect in je mond. Bij veel tannine kun je het gevoel krijgen dat je bovenlip aan je tandvlees vastplakt. Vervolgens benoem je het alcoholpercentage van de wijn: laag, gemiddeld( 12,5 -13%), of hoog. Heeft de wijn veel alcohol dan prikt hij vaak ook al in de neus. Bij de smaak van wijn benoem je ook de “body” van de wijn: is het een slanke wijn of heb je echt een mond vol? Hiermee samenhangend, maar niet hetzelfde, is de intensiteit van de wijn. Die heb je ook al beschreven in de geur en nu benoem je dat in de smaak. Is het een intense smaak of juist wat lichter? Voordat je de lengte van de dronk beschrijft, benoem je ook hier weer de aroma’s van de wijn. Proef je alleen fruit of heeft de wijn ook al andere aroma’s?


Ten slotte doe je een uitspraak over de kwaliteit van de wijn: in welke prijscategorie zit de wijn, wat vind je van de prijs-kwaliteit verhouding en zou je hem kunnen bewaren.

Op internet kon je tot voor kort een mooi hulpmiddel vinden om zelf te oefenen met het benoemen van de aroma’s van een wijn: de aromazon (www.studiowine.com). Op deze site is dit hulpmiddel helaas niet meer beschikbaar. Nu wordt bij deze zoekterm in google verwezen naar de site van www.wijnstudio.nl. De zon staat echter niet op de site, maar is misschien op aanvraag wel beschikbaar. De zoekterm aromawiel levert nog wel wat interessante mogelijkheden op.