Wijn en gerechten

Goede wijn behoeft geen krans. Andersom gaat er maar weinig boven een goede combinatie van wijn met "spijzen", of dit nu kleine hapjes bij het aperitief zijn of een zoet dessert bij de Cuvee Bleue als afsluiting van de maaltijd. 

 

Hoe kies je?

Op welke manier selecteer je de beste wijn bij een gerecht? En welk gerecht serveer je bij een bepaalde wijn?

Het leukst is natuurlijk dat zelf uit te proberen, bijvoorbeeld door eens twee verschillende wijnen bij een gerecht te schenken. De kunst is een combinatie te vinden waarbij de smaakkwaliteiten van de wijn en die van het gerecht elkaar versterken.

 

Een aantal richtlijnen kan daarbij helpen, zoals: 

- Combineer wijnen uit een bepaalde streek met de specifieke gerechten uit die streek. Een Elzasser Riesling bij een Flammküche, bijvoorbeeld.

- Harmonie tussen wijn en gerecht is het mooist. Zorg dus dat de wijn het gerecht niet overheerst of andersom. 

- Harmonie is ook te vinden in de smaakprofielen van gerecht en wijn: kies bijvooerbeeld bij frisse gerechten een frisse wijn, en bij gerechten met rijpe smaken ook gerijpte wijnen.

- Let bij de combinatie wijn - gerecht niet alleen het hoofdbestanddeel van het gerecht (bijvoorbeeld een biefstukje), maar ook op het karakteristieke in de bijgerechten en de saus. Een gorgonzolasaus bij de biefstuk vraagt bijvoorbeeld om een heel andere, pittigere wijn dan een champignon-roomsaus.

- In het algemeen geldt, dat zout een gerecht en de wijn bij elkaar brengt.

 

 

Alvast een aantal recepten bij onze wijnen:

Op de vervolgpagina's vind je een eerste selectie van recepten, die we zelf bij onze wijnen hebben geprobeerd of bedacht hebben. Succes verzekerd!

We hanteren hierbij vier rubrieken: hapjes, voorgerechten, hoofgerechten en desserts.

Geniet ervan!

 

Advies nodig, of zelfs regelmatig wijnen met recepten ontvangen?

Heb je een vraag over het combineren van een bepaalde wijn of een bepaald gerecht? Een wijn bij een bepaald gerecht bestellen? Vraag het ons en we adviseren of leveren met veel plezier!

Wil je met regelmaat een of meer wijnen ontvangen met door Mme Bouquet ontwikkelde of geselecteerde bijpassende recepten? Dat kan, met het "Mon Bouquet" wijn-kwartaal abonnement.

Ook een leuk kado-idee!