Een ochtend op stap met Thibaut Vordy

July 26, 2018

Op een strook calcaire bodem, die zich uitstrekt van het werelderfgoed stadje Minerve tot voorbij wijnmakersdorp La Livinière, liggen de wijngaarden van Domaine Vordy te stralen in de zon. Wie het gebied een keer heeft bezocht begint al iets te begrijpen van het geheim van dit domein. Wie kennis heeft mogen maken met de wijnmakers en hun domein heeft mogen bezoeken begrijpt dat nog beter.

Op maandagochtend 23 juli waren wij te gast bij de bijzonder gastvrije en vrolijke familie, en zoon Thibaut nam ons mee on tour langs een aantal van de wijnvelden.

 

Grenache Blanc op 2 typen kalk

De eerste halte is een veld met witte grénache druiven, die op witte kalkstenen groeien. Deze bodem is ideaal in de recente weersomstandigheden: de overvloedige regenval van de afgelopen maanden kon er makkelijk weg, en met de er op volgende grote droogte was het vocht weer makkelijk op te halen uit de diepere lagen.

Op het volgende perceel is de bodem roder, een teken dat er meer ijzer in de grond zit.

 

 

 

Overgenomen perceel: vernieuwen 

 

Eerder dit jaar zagen we al op de facebookpagina van het domein, dat de familie Vordy druk was met het plaatsen van nieuwe planten op een bestaand perceel. Deze nieuwe planten zullen zo worden getraind, dat er maar een hoofdstam is, en niet de twee van de bestaande planten. De filosofie is dat met een stam de druk op de sapstroom in de plant (en dus het transport van water en voedingsstoffen naar de takken, bladeren, bloemen en vruchten) beter is te managen. Nieuwe inzichten, die zoon en kersverse eigenaar van het domein Thibaut op zijn opleiding heeft meegekregen.

 

 

De huid sparen 

Anders dan de menselijke huid herstelt het omhulsel van de druivenrank niet van inkepingen of andersoortige verwondingen.


Net als de wijnmakers in de Loire benadrukt Thibaut het belang van het zo min mogelijk beschadigen van die "huid" tijdens het snoeien. Beschadigingen betekenen namelijk verdrogingen, die de doorstroming van de sappen belemmeren. 

En dat geeft weer ongelijkheid in het tempo van de ontwikkeling en in de afweer tegen ziektes.

 

 

 

Kelderbeheer op Vordy's wijze

 

Dankzij een eerdere loopbaan in de metaal wist Thibaut's vader Didier, dat roestvrijstaal geen hermetisch afsluitende metaalsoort is. 


Daarom vind je in de caves van Domaine Vordy geen enkele tank van dit in de moderne wijnbouw gangbare metaal.

 

Rode wijnen rijpen in reusachtige betonnen cuves, witte in polyester tanks, beide aan de binnenzijde voorzien van ondoorlatend emaille.

Dit garandeert rust voor de wijnen tijdens hun rijping, belangrijk volgens de wijnmakers.

 

 

Caves en...grotten!


In de binnenste cave ligt een flink aantal eikenhouten vaten, waar enkele van Vordy's mooiste wijnen een jaar lang rijpen. In ideale omstandigheden, aldus Thibaut, want de cave ligt in open verbinding met grotten op het domein, die zorgen voor constante hoge luchtvochtigheid en een constante temperatuur. 

 

 

 

Please reload

Recente berichten

January 30, 2016

Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Mme Bouquet wijnselecties 

Cyclaamstraat 43

2565 PD DEN HAAG

mmebouquet@ziggo.nl

KvK 62755749

BTW 854944941B01

Tel  (00 31 0)6 - 52466639

Privacybeleid en cookies

 

  • google-plus-square
  • twitter-bird2-square
  • facebook-square