• Ada Aalbrecht

To Paradeis and Back

Wie Noord-Italië bezoekt en gefascineerd is door biodynamische wijn kan dit niet missen: een bezoek aan de visionaire wijnmaker Alois Lageder. Met proeverij, natuurlijk.


De thermometer tikt net de 38 graden aan als we de parkeerplaats opdraaien van zijn “Paradeis”. Gelegen in het kleine, oude plaatsje Magrè met z’n 1.000 inwoners, tegen de met wijndruiven en appels begroeide wanden van de Dolomieten.De ligging alleen al. Oogstrelend. En heel doordacht gekozen, horen we later. Een kloof in de Dolomieten brengt een verkoelende wind en een beek met koud water door het plaatsje. De unieke omstandigheden die dit meebrengt zijn een deel van de verklaring voor de uitzonderlijke kwaliteit van Lageder’s wijnen, maar er is veel meer.

Simon, onze gids tijdens het bezoek aan de wijngaarden en de kelders vertelt honderduit over de geschiedenis van de plek en over de werkwijze van Lageder en de tientallen wijnboeren en de wijnmakers met wie hij werkt.
Het verhaal van de Lageders voert terug naar 1823 toen de betovergrootvader van de huidige eigenaar, Johann Lageder zich als wijnhandelaar in Bolzano vestigde. Zijn nakomelingen begonnen wijn te verbouwen, en in 1934 vestigde Alois’ vader zich op het Löwengang landgoed in Magrè. Alois verloor zijn vader al op 12-jarige leeftijd in 1963, en het beheer van het bedrijf was tijdelijk in handen van zijn moeder en oudste zus. In de 70’er jaren kwam hij samen met zijn zus en zwager aan het roer.Alois bereidde een belangrijke verandering voor: de overgang naar de biodynamie, zo’n 15 jaar geleden. En dat betekende veel, zowel voor de wijngaarden als voor de cave. De natuur dicteert, en wordt gevolgd en geholpen aan de hand van het gedachtengoed van Rudolf Steiner.

In de wijngaard worden geen pesticiden en kunstmest gebruikt, maar natuurlijke middelen waaronder de preparaten die bij biodynamische wijnbouw horen. Biodiversiteit helpt de kwaliteit van de bodem en de omgeving, en samen met een uitgekiende manier van beplanting en bladmanagement biedt dit iedere rank de optimale omstandigheden om te gedijen. Rondlopend in de Löwengang wijngaard met Chardonnay druiven (de geboortegrond voor een van Lageders “masterpieces”) valt op dat de wijnranken veel meer ruimte hebben dan in een traditionele wijngaard, en dat het aantal trossen beperkt is. Zo profiteren de druiven optimaal van de natuurlijke bronnen in de wijngaard.Innoveren

Lageder is een vernieuwer in veel opzichten. Zo is de nieuwe cave volgens een verticaal principe gebouwd. Ook dit is ingegeven door de wens om zoveel mogelijk aan te sluiten bij natuurlijke processen en principes, in dit geval de zwaartekracht: de druiven komen op de bovenste verdieping binnen in bakken, gaan via een roestvrijstalen vat en buizen naar de volgende laag, waar de druiven eventueel worden ontsteeld. Via slangen gaan sap, schillen en takjes naar de reusachtige roestvrijstalen vaten voor de fermentatie. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van persen, om de druiven zo zacht mogelijk te behandelen. Tot slot vergisten de wijnen – afhankelijk van druif en wijn- in kleine of grote eiken vaten of roestvrijstalen tanks. De vergisting start spontaan en duurt zolang het duurt: hier komen geen kunstmatige ingrepen of middelen aan te pas.Nog een verdieping lager liggen de rijpingsvaten, in formaten van 225 liter tot tientallen hl, van nieuw Frans eiken of 1 tot 6-jarig hout, soms licht getoast. Je ziet er goed, dat de cave tegen de wand van de Dolomieten is gebouwd.
Natuur in de cave

Een natuurlijke klimaatbeheerser: de temperatuur is het jaar door ongeveer 14 graden in de cave, mede doordat er een systeem van centrale koeling (tegenhanger van centrale verwarming) is aangelegd waarmee de kou uit de berg via een buizensysteem door de cave wordt geleid.


Lageder gebruikt voor zijn wijnen tientallen soorten druiven, deels streek-typische, deels van elders afkomstige. Dat hier een visionair aan het werk is blijkt uit wel uit het feit, dat hij al jaren geleden druiven is gaan aanplanten die door de klimaatverandering nu perfect passen in de streek, die voorheen te koud was voor deze soorten.

Dit brengt ons bij een andere verklaring voor de uitzonderlijke kwaliteit van Lageder’s wijnen: Voor vele wordt sap van verschillende soorten druiven, soms van verschillende terroirs, afzonderlijk gefermenteerd, in verschillende typen vaten (klein, groter, grootst, nieuw of ouder Frans eiken, conisch of amfoorvormig, roestvrijstaal) gerijpt en pas aan het eind van het proces gemengd.

Innoveren, innoveren, innoveren

We schreven al over de overgang naar biodynamisch werken en over de bijzondere cave, waar optimaal gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht.

Een derde vernieuwing is terug te vinden in de “Comets’ lijn” een serie wijnen waarin wordt geëxperimenteerd met samenstelling en rijpingswijzen. Waar experimenten slagen krijgt de “Comet” een plek in het vaste assortiment van het huis.
Wijn en kunst

Of het maken van een mooie wijn een kunstvorm is laat Alois Lageder in het midden. Dat mooie wijn en kunst perfect samengaan laat hij op allerlei manieren zien, zowel op het domein als in de cave en in het artwork van onder meer de labels op de flessen.

Zo passeren we een tableau van de hand van een Amerikaanse kunstenaar, geïnspireerd door de invloed van maan en planeten op het wijnmaken en komen we door een cave waar muziek van Bach vertraagd wordt afgespeeld. Simon vertelt geïnspireerd over de visie van Lageder op de samenhang tussen wijn en kunst. Hier rijpen topstukken uit het assortiment.Proeven

Tja, en dan is het zover. In de koele en gemoedelijke ontvangstruimte schenkt Simon ons een fantastische selectie uit het enorme oeuvre van het huis. Van de experimentele blend van Pinot Gris (roestvrijstaal, hout en als Orange Wine gerijpt) tot en met een aantal paradepaardjes van de Löwengang wijngaarden. De wijnen zijn opvallend fris en licht, deels door het terroir als door de principiële keuze om de druiven betrekkelijk vroeg te oogsten, voordat ze al te zoet (en dus na rijping al te alcoholrijk) zijn. Naar verwachting is het over een week of drie alweer oogsttijd, aldus Simon, enkele weken eerder dan andere wijnmakers in de omgeving.We besluiten aansluitend te lunchen in het restaurant, en verwonderen ons over de rust, die ook hier heerst. We genieten van een heerlijke (goeddeels biodynamische) lunch. En gaan de deur uit met een aantal gebottelde kunstwerken uit het Paradeis en een overtuigde groet aan onze gids. “We’ll be back”.

0 keer bekeken

Mme Bouquet wijnselecties 

Cyclaamstraat 43

2565 PD DEN HAAG

mmebouquet@ziggo.nl

KvK 62755749

BTW 854944941B01

Tel  (00 31 0)6 - 52466639

Privacybeleid en cookies

 

  • google-plus-square
  • twitter-bird2-square
  • facebook-square