• Ada Aalbrecht

De Kunst van het Wijn maken: Le Fief NoirGisteren ontvingen we bericht van Dominique Sirot en Alexis Soulas, de twee getalenteerde "wijnjongens" uit de Loire van wie we een serie wijnen voeren: Ze hebben de naam van hun domein omgedoopt in "Le Fief Noir".

De wijnen van Sirot en Soulas raken je al bij het blind proeven: daarvoor hoef je niet bij hen langs, of uitvoerig studie te maken van hun filosofie. Dat concludeerden ook de professionele proevers bij het Concours van Parijs en bij ons eigen Nederlandse Perswijn panel gaven onlangs hoge waarderingen voor ingestuurde wijnen.

Passie


Wij hadden de grote mazzel hen te mogen ontmoeten tijdens de Millesime Bio 2016 en bij onze daarop volgende bezoeken aan het domein, en werden geraakt door de enorme passie waarmee ze werken. Passie voor de natuur en het wijnmaken in het algemeen, passie voor het terroir van hun domein in het bijzonder. Ze verhuisden met hun gezinnen van Corsica naar deze plek en werken zich er het vuur uit de sloffen vanuit die passie.

En dan lezen we nu waarom de naam van het domein is omgedoopt. En waarom de vormgeving van de flessen op de schop gaat, en het assortiment is doorontwikkeld:

Om nog beter uitdrukking te geven aan hun eigen filosofie, en aan de bodem waar de wijnranken groeien, de zwarte schilfersteen. Ze vertellen er zelf uitvoerig over in deze online publicatie.

Wijn maken, ambacht of kunst?

Mja,wat is eigenlijk het verschil tussen beide?

De meningen daarover lopen nogal uiteen.

Er zijn zelfs mensen die vinden dat je ambacht en kunst op een lijn kunt stellen.

Volgens mij zegt "ambacht" veel over vakmanschap en toewijding.

Ambachtelijke wijnmakers verstaan hun vak en zijn er met hun ziel en zaligheid mee verbonden. Deze ambachtelijkheid zien we bij al onze wijnmakers: prachtig, inspirerend, in een wereld waar steeds meer "prefab" is geworden, snel geproduceerd en zo goedkoop mogelijk.

Sommige wijnmakers raken je nog op een andere manier met hun werk: Serge Seignon van Château Les Eydins bijvoorbeeld, die druiven, jaargangen en wijnmaaktechnieken mengt als een kunstschilder.

En Dominique Sirot en Alexis Soulas, die met hun wijnen de kunst van het dromen, denken en vormgeven zo weten te combineren met hun vakmanschap dat hun wijnen je ontroeren.

Kunst met een K, als je het mij vraagt.

We zien er naar uit hen weer te mogen ontmoeten op de aanstaande Millesime Bio in Marseille. Om hen persoonlijk geluk te wensen met hun nieuwe creaties, en om te proeven natuurlijk, vooral dat!

Binnenkort ongetwijfeld nieuws in de webshop. Nu al iets van hun hand proeven? Zoek in de webshop naar de wijnen van Domaine des Chesnaies!


0 keer bekeken

Mme Bouquet wijnselecties 

Cyclaamstraat 43

2565 PD DEN HAAG

mmebouquet@ziggo.nl

KvK 62755749

BTW 854944941B01

Tel  (00 31 0)6 - 52466639

Privacybeleid en cookies

 

  • google-plus-square
  • twitter-bird2-square
  • facebook-square