• Ada Aalbrecht

Aanstormend talent in de Loire


Absolute hoogtepunten in het jaar: de bezoeken aan de wijnmakers.

De geur in de cave, de kleuren en vormen in de wijngaard, de geuren en smaken van nieuwe blends en jaargangen, maar vooral de enorme liefde in de verhalen van de makers. Het staat altijd garant voor een inspirerende belevenis.

Dat geldt niet in het minst voor het bezoek aan Domaine des Chesnaies van deze week.


We arriveren aan het eind van een koele Koningsdag bij de cave, waar Dominique Sirot ons buiten opwacht. Ons wacht een gastvrij onthaal.

Oude en nieuwe caves

We bezoeken eerst de cave, die nog helemaal in de staat is waarin Dominique en compaan Alexis Soulas hem in 2012 overnamen. Fraaie oude cuves, deels boven- en deels ondergronds.


De wijnmaker vertelt, dat er op het domein ook door de vorige eigenaar al biologisch werd gewerkt. De teelt was toen veel intensiever en de wijnen nog niet gecertificeerd. Dominique en Alexis hebben eerst de werkwijze in de wijngaard aangepast en alles in gang gezet wat nodig was voor de certificering.

De opbrengst per hectare werd drastisch teruggebracht ten gunste van de intensiteit van de wijnen. Sinds jaargang 2015 (de tweede jaargang onder de vlag van Sirot en Soulas) zijn de wijnen officieel biologisch.


We bezoeken ook de nieuw gemaakte ruimte voor de barriques, waar de –op enkele na- Franse vaten gestapeld liggen.

Een lust voor het oog en de neus.

Een derde van de vaten is nieuw, een derde eenjarig en een derde ouder. In de cave proeven we vijf wijnen uit het vat: stuk voor stuk grote beloftes.

In de eveneens nieuwe proefruimte komen de glazen tevoorschijn en proeven we nog een serie uit de fles. Werkelijk alles is van superkwaliteit.

Wat een talenten zijn hier aan het werk!

Het veld van de Mooie Witte

De wijngaarden liggen verspreid in de buurt van het dorpje Saint Lambert du Lattay.

We stappen in bij Sirot en bezoeken zijn favoriete wijngaard: de Clos des Bonnes Blanches. Volgens Dominique hun mooiste witte wijn. De bodem is een mix van schists armoricains en klei, de stokken zijn tientallen jaren oud.


We zien hoe de jonge uitlopers dit jaar al flink zijn beschadigd door de hagel: mogelijk is zo’n 30% kapot, een drama.

Opvallend is hoeveel meer groen (grassen e.d.) er groeit dan bij de aangrenzende wijngaarden, waar chemicaliën de boel “netjes houden”. Niet bij Sirot en Soulas in beheer, trouwens.

Gedreven door dromen, geslaagd door hard werken

Dominique vertelt te zijn opgegroeid in de Haut-Loire bij het Grand Massif (geen wijnstok te bekennen) en eerst een literatuurstudie te hebben gevolgd. Het boeide hem niet, dus ging hij op zoek. De wijnbouw trok hem, m.n. vanwege het “natuur”-aspect ervan. De echtheid van de aarde. Hij koos voor een studie oenologie in Bordeaux, en werkte op een groot wijnbedrijf op Corsica.

Daar raakte hij aan de praat met Alexis Soulas, onder meer over zijn grote wens nog eens mooie “echte Loire-wijnen” te maken op een eigen domein. Die droom bleek gedeeld, en van het een is het ander gekomen.

Nu wordt er hard gewerkt door de jonge wijnmakers, en ze slagen ruimschoots in hun missie: wat een top-wijnen!

We nemen ons voor er alles aan te gaan doen de wijnen de verdiende plek te geven bij particuliere en zakelijke klanten in Nederland.


0 keer bekeken

Mme Bouquet wijnselecties 

Cyclaamstraat 43

2565 PD DEN HAAG

mmebouquet@ziggo.nl

KvK 62755749

BTW 854944941B01

Tel  (00 31 0)6 - 52466639

Privacybeleid en cookies

 

  • google-plus-square
  • twitter-bird2-square
  • facebook-square