• Ada Aalbrecht

Millesime Bio 2016


Na weken van voorbereidingen was het zover: ons eerste bezoek aan de wereldwijde beurs voor biologische wijnen. In het vliegtuig naar Montpellier zat de ons niet bekende buurman aan rechterzijde driftig aan de studie voor WSET Diploma Course, en dat leek ons een gunstig voorteken.


Na een dag te hebben genoten van de mooie stad aan de Mediterrannee sloten we maadagochtend aan in de rij voor het betreden van de eerste van drie beurshallen. Geoliede logistiek, drie beurshallen barstensvol tafels met wijnen en hun makers.


Women with a mission

Dan wij...diezelfde drie hallen door met een glashelder doel: nieuwe wijnmakers vinden, met een assortiment dat een mooie aanvulling kan zijn op ons bestaande. Nieuwe regio's, nieuwe druiven, mooie wijnen, aardige makers.


Gewapend met een routeplan aan de hand van de thuis gemaakte voorselectie bezochten we uiteindelijk zo'n 35 van de bijna 900 exposanten, eerst op de ronde wit en rosé, vervolgens op de ronde rood. En dan ben je best blij, dat je hebt geleerd om enigszins gestructureerd te proeven.

En ook blij, dat de Franse luchtverkeersleiders staken, zodat je er rustig twee dagen over kunt doen.

Wat een kwaliteit, wat een verhalen!

Een ding viel enorm op: wat een enorme hoeveelheid bijzonder goed gemaakte, rijke wijnen. En wat een liefde bij de makers. Ongelofelijk!

Na twee dagen kon er eenvoudigweg niets meer bij, geen wijn meer, geen verhalen meer.

En passant natuurlijk ook op bezoek bij Geneviève Barmès, die al een tijd garant staat voor de eerste biodynamische wijnen in onze cave. En bij Francoise Frissant, bij wie we de eerste Vin Nature van Chateau Coupe-Roses en haar nieuwe top-cuvee Vertige konden proeven (top, dus!)


En -last but not least- bij Serge Seignon,

maker van een aantal van onze favoriete wijnen.

Met de kersverse L'Ouvière Rosé 2015.

Botteling gepland op 29 januari. Mooi op tijd

voor onze inzending naar het Perswijn Zomer Concours!

Mission accomplished

Wat een leuke, goede, interessante producenten hebben we ontmoet, uit de Bergerac, de Loire, de Corbières, de Rhonevallei en de Bordeaux. Ieder met hun eigen mooie verhaal. Van de vrouw die in ruim 10 jaar tijd een 5 ha. metend domein heeft weten om te toveren van een op hoge producties gerichte wijnmakerij tot een met veel aandacht en vakmanschap verzorgde extensieve wijngaard met beperkte maar bijzonder goede opbrengst.

Van de twee jonge oenologen, die elkaar hebben gevonden in

de droom mooie Chenin-wijnen te gaan maken in de Loire.

Van de biodynamische wijnmakers bij Bordeaux, die steeds verder de grens zoeken van het wijnmaken zonder enige toevoeging.

Nu, met de voeten omhoog in een Franse hotelkamer, kijken we meer dan driedubbel tevreden terug op onze eerste Millesime. En we kijken nu al uit naar de sessies thuis, waar we de wijnen zoals gebruikelijk nog eens kritisch langs de proeflat leggen.

Hou de website in de gaten, want daar zullen zeker nieuwe producenten, nieuwe wijnen en nieuwe filmportretten verschijnen. Geniet mee van het moois dat er gemaakt wordt onder de Franse bio-zon!


0 keer bekeken

Mme Bouquet wijnselecties 

Cyclaamstraat 43

2565 PD DEN HAAG

mmebouquet@ziggo.nl

KvK 62755749

BTW 854944941B01

Tel  (00 31 0)6 - 52466639

Privacybeleid en cookies

 

  • google-plus-square
  • twitter-bird2-square
  • facebook-square