Domaine du Grès Vaillant

Tijdens de Millesime Bio 2020 maakten we kennis met Aigline de Causans en Laurent Maffeis, de jonge wijnmakers van een bijzonder bedrijf:

Domaine du Grès Vaillant.

Pas sinds een paar jaar staan zijn aan het roer van het 7 ha. tellende domein aan de voet van de Pyreneeën.

 

Unieke omstandigheden, vakkundig gebruikt
Het domein, ooit gesticht door Benedictijner monniken, ligt op ongeveer 300 meter hoogte temidden van bossen, prairies en stroompjes. De klimatologische omstandigheden zijn uniek: 
De koelte uit de bergen zorgt er voor koude nachten, de mediterrane zon verwarmt de dagen.
Aigline en Laurent weten deze omstandigheden geweldig uit te nutten: de wijnen zijn loepzuiver, fris en aromatisch en geven erg mooi uitdrukking aan het karakter van de druiven en het terroir.


De wijnmakers worden bij hun werk geholpen door hun drie trekpaarden, wat een extra dimensie geeft aan het werk en ook nog eens prachtige beelden oplevert (en fraaie etiketten!)

Goud

Tijdens hun debuut op de Millesime van 2020 wisten ze direct goud binnen te slepen voor hun Sauvignon "Les Gravettes" 2018, en terecht. De wijn is fris, zuiver en rond, belooft al veel in de neus en vult de mond met mooi fruit. De smaak blijft heerlijk hangen. 
 

We proeven ook de rose "La Petite Cabane" uit 2018, een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot. En de Pinot Noir "Le Pin" uit dat jaar. En tot slot een voorproefje van de -nog niet gebottelde- Merlot 2019. Alles van eenzelfde heerlijke kwaliteit.
 

We zijn intussen twee jaar verder, bezochten het domein twee maal, waren met een groep klanten online te gast bij hen via een online proeverij en breidden ons assortiment uit met een aantal andere wijnen uit de kelders van dit domein.

 

Meerdere wijnen wonnen intussen prijzen, en Perswijn gaf 4 sterren aan de eerste en enige wijn die we tot nu toe aan het proefpanel stuurden (Le Pin 2018) 

Voorrecht

We prijzen ons gelukkig de biologische wijnen van deze bijzondere wijnmakers in Nederland te mogen introduceren.