De Elzas

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

Ingeklemd tussen de Vogezen en de Rijn is dit een van de droogste wijngebieden van Frankrijk. Wanneer je door plaatsjes als Colmar of Eguisheim loopt, waan je je in Duitsland eerder dan in Frankrijk. Dit is niet zo gek want "Alsace" is al eeuwenlang afwisselend Frans en Duits grondgebied geweest.

 

Ook de wijnen uit de Elzas doen denken aan Duitsland. Druiven als Riesling en de verschillende Pinot druiven, worden ook in Duitsland uitgebreid geteeld.

 

In de Elzas produceert men voornamelijk witte wijnen en kent men 51 Grand Cru wijngaarden. Er is sprake van een zeer gevraieerde bodem die om de paar kilometer van samenstelling wisselt: kalk, leisteen, mergel, graniet en vulkanbodem.

 

Er worden veelal "cépagewijnen" (gemaakt van een soort druif) gemaakt waarbij de naam van de druif op het etiket vermeld wordt.

 

De "Route des Vins" draagt al 50 jaar bij aan de bekendheid van Elzas wijn. Deze wijnroute is in de hele wereld bekend om zijn bijzondere en eenvoudige parcours, dat het makkelijker maakt om de regio te ontdekken en de wijnboeren te bezoeken.