top of page

Château K

Katharina Mowinckel was succesvol in de paardensport in haar land van herkomst,

Noorwegen, en kwam zelfs voor haar land uit op de Olympische Spelen.

Nadat ze voor zichzelf de conclusie had getrokken niet goed genoeg meer te zijn in de dressuur nam ze in 2002 een wijngaard over in Bergerac.

 

Was de wijngaard tot op het moment van overname gericht op massaproductie, waarbij de wijn naar de coöperatie werd gebracht, Katharina gooide het roer er volledig om.

Stap voor stap turnde ze zowel de 6 ha tellende wijngaarden als de kelders om tot een biologisch bedrijf waarbij niet de omvang van de productie, maar de kwaliteit van de wijnen centraal staat: de opbrengst per ha. werd drastisch teruggedraaid, en Katharina besteedde alle zorg aan de zorgvuldige opvoeding van de wijnen.

 

Wij ontmoetten Katharina tijdens de Millesime Bio 2016 en proefden haar witte wijn als eerste, op onze wit-proefroute. Wat een binnenkomer! 

We zetten onze route langs de tientallen wijnboeren voort, maar kwamen al snel bij Katharina terug om haar te vragen of ze wilde exporteren naar Nederland.

De afspraken waren snel gemaakt.

Op de tweede proefronde was een van haar rode aan de beurt, die eenvoudigweg Cuvee Rouge 2014 heet. Opnieuw raak. Beide wijnen zijn loepzuiver, droog en fris, met het fruit van de voor de streek typische druiven en zeer subtiele kruigheid.

Al sinds vrij snel na de start van haar bedrijf vallen Katharina's wijnen vrijwel jaarlijks in de prijzen.

Intussen heeft de liefde Katharina teruggevoerd naar Noorwegen.
Haar wijnen mogen we blijven voeren, en daar zijn we blij mee!

 

 

bottom of page