top of page

Millesime Bio 2022: 
Vakmanschap in tijden van tegenweer

Na 2 jaar COVID-beperkingen maakten de versoepelingen in Nederland en Frankrijk het op de valreep mogelijk dat we de wereldwijde beurs voor biologische wijnen weer eens fysiek konden bezoeken. Sterker nog: zelfs het mondkapje kon in de rugzak blijven, ook tijdens de honderden meters lange wandelingen langs de dik 1200 kramen in de vier beurshallen. Best fijn om zaken te kunnen doen met “volledig zicht”, zowel voor de wijnmakers als voor ons.

 

Wij zijn er voor een dag, en hebben twee haalbare doelen, verwachten we:
(1) bijpraten en de nieuwe jaargangen proeven bij de vijf wijnmakers uit “onze” cave die ervoor hebben gekozen aanwezig te zijn op deze beurs, en (2) een producent vinden die mooie wijnen maakt in de Elzas. 

Het voelt raar, deze wijnscouting, terwijl we via pushberichten op de voet volgen wat een drama zich in Oekraïne voltrekt. 

915550_3245ad47b3074ddb96819256f716e7df~mv2.jpg

Op het eerste oog lijkt de beurs ons rustiger dan voorgaande jaren. Dat is fijn, want al is COVID flink op z’n retour, we blijven nog even voorzichtig met mensenmassa’s.  

 

We starten met een “rondje Elzas” en proeven bij drie producenten. Wat een fijn begin! Alle drie schenken ze ons een serie heerlijke wijnen, van crémants tot orange wines. Ja, deze trend van “wijnmaken op de oorspronkelijke manier” (het maken van witte wijn, waarbij de schillen mee weken) heeft ook de Elzas bereikt. We spreken de makers in alle rust, en horen dat de ze in 2021 een deel van de oogst hebben verloren aan de meeldauw. Het heeft overvloedig geregend in de regio, en dat heeft ideale omstandigheden opgeleverd voor deze schimmel. 

Gelukkig viel er nog genoeg moois te bottelen en te schenken. We hopen binnen afzienbare tijd een mooie nieuwe serie wijnen uit deze regio aan ons assortiment toe te voegen.

Weerzien bij nieuwe jaargangen

915550_d8d7b369099740d89f93e2951bc870af~mv2.jpg

Natuurlijk starten we bij de mannen van Le Fief Noir, voor het eerste persoonlijke weerzien na het fantastische wijnmakersdiner van eind oktober. Dominique en Alexis kijken terug op een erg pittig jaar. In de eerste plaats reduceerden hagel en kou de oogst met maar liefst 60%. Daarnaast bemoeilijkten de COVID-maatregelen de handel enorm. Toch (of misschien juist) was er ruimte voor vernieuwing. Zo heeft het wijnmakersduo het afgelopen jaar voor het eerst zelf een Crémant de Loire gemaakt, heerlijk verfrissend! 

We proeven nieuwe jaargangen: de witte L’Echappée 2021 (heerlijk vol fruit!) en de rode Somnambule 2021 (gedeeltelijk gerijpt in hele trossen). Deze laatste is nog erg jong, maar is een belofte voor wat verdere rijping in de fles. 

We proeven ook de nieuwe jaargang l’Ame de Fond (100% chenin), die ons frisser en lichter voorkomt dan jaargang 2018.

Ook de nieuwe jaargang Nouvelles Confidences (2020) komt in ons glas: wat blijft dat toch een heerijke Coteaux du Layon, met het zoete van het fruit maar ook heerlijke zuren die hem in balans houdt. 

Domaine Vordy

915550_ad62b4b26c3145239c01d799820c4d54~mv2_edited.jpg

Een gezellig weerzien wacht bij wijnmaker Thibaut (foto) en zijn moeder Hélène van Domaine Vordy uit de Minervois. Thibaut heeft de COVID-jaren gebruikt om aan de slag te gaan met de nieuw verworven wijngaarden. Zijn familie heeft 2 jaar geleden het volledige domein van de buurman kunnen overnemen, een verdubbeling van hun oorspronkelijke 20 ha wijngaarden. De COVID-periode had gezien deze omstandigheid zo z’n voordelen, er was veel werk te doen in de nieuwe wijngaarden.

We proeven de nieuwe jaargangen van de Les Pégounels (Grenache en Rousanne) en de Minervois Rose. Voor de laatste heeft Thibaut een nieuwe methode gehanteerd, waarbij de druiven zijn geperst i.p.v. “gebloed”. Het levert een iets strakkere rosé op. Beide wijnen zijn heerlijk voor de naderende zomer!

We proeven ook een aantal rode, en alles is van dezelfde constante hoge kwaliteit die we van de Vordy’s gewend zijn. 

Château Rochecolombe

915550_5697e2237cb8447184e6eb1234dd44e9~mv2.jpg

Aansluitend lopen we langs bij Roland, de super sympathieke wijnmaker van Château Rochecolombe (Rhône). Daar proeven we de heerlijk fruitige 2021’s van de witte Clairette en de Viognier. Ook de rode Côtes du Rhône Villages, gemaakt van de Syrah- en Grenache druiven die pal naast de cave groeien) komen in het glas, wij blij. Wat een explosie van fruit! 

Ook voor Rochecolombe was 2021 een jaar met nogal wat tegenslagen. Het heeft de wijnmaker er niet van weerhouden opnieuw prachtige wijnen te maken, waarvan enkele in Parijs weer “goud” hebben gekregen. 

Clos de la Molénie

915550_80c1f74f734047c593939ee9cdbe1625~mv2.jpg

In een van de vele looppaden over de beurs lopen we Sylvain en Kim Destrieux, de wijnmakers van Clos de la Molénie tegen het lijf.
Met Sylvain maakten we kennis tijdens de online Millesime Bio van 2021 en sindsdien werken we met heel veel plezier samen met hem en zijn van oorsprong Nederlandse vrouw.

In een mengelmoes van 2 talen feliciteren we hen van harte met de drie (!) medailles, die ze hebben ontvangen tijdens het concours van deze beurs. Sylvain vertelt dat hij alleen deze drie had ingestuurd: een 100% score dus. Leuk en terecht, want wijnmaken kunnen ze, daar in de Bordeaux. 

Het gamma van het 5ha tellende domein groeit in een indrukwekkend tempo. Na 2 witte, 4 rode, een orange wine en een dessertwijn uit 2018 en 2019 is recent een 5e rode aan het assortiment toegevoegd, een blend van Merlot aangevuld met een klein beetje Malbec en Sauvignon Blanc. De druiven hebben 15 maanden gerijpt (met de steeltjes) in een groot eikenhouten vat. Tijdens ons bezoek aan het domein van afgelopen zomer mochten we deze al uit het vat proeven, nu uit de fles: een heerlijke krachtpatser. 

Sylvain en Kim schuwen het experiment niet. Ze vertellen, dat bij de rijping van de witte Bordeaux Clos de la Molénie dit jaar 30% hele druiven hebben meegerijpt. Het heeft geresulteerd in een wijn met tonen van clementines en kruidigheid, en maar 11,5% alcohol. 

Domaine du Grès Vaillant

Aansluitend gaan we langs bij Laurent Maffeïs, de wijnmaker van Domaine du Grès Vaillant. Na de gezinsuitbreiding van het afgelopen jaar vertegenwoordigt hij het domein op de beurs zonder partner Aigline. 

We proeven de volledige, indrukwekkende serie, van een (nieuwe) mousserende rosé tot en met de nieuwste jaargang van de Le Pin (Pinot Noir). Laurent vertelt, dat ze met ingang van dit jaar uitsluitend nog cepagewijnen (wijnen van een soort druiven) maken. Alle wijnen zijn heerlijk zuiver. We besluiten weer nieuwe wijnen uit het assortiment aan het onze te gaan toevoegen. 

20220228_171312.jpg

Ook “Grès Vaillant” mag zich meervoudig medaillewinnaar noemen: de witte 100% Sauvignon Blanc Les Gravettes heeft met jaargang 2021 voor de derde achtereenvolgende keer goud gewonnen. Aan de witte (100% Mauzac) Les Chênes 2021 is een zilveren medaille toegekend. Een knappe prestatie van wijnmakers die pas zo kort bezig zijn, na een compleet andere carrière. 

De dag is omgevlogen. Aan het einde vinden we nog net wat tijd om alle wijnmakers voor de camera te vragen en een van de Elzasproducenten nogmaals te bezoeken voor een “rondje rood”. We proeven bij hen 2 heerlijke Pinot Noirs, en genieten er nog lang van na tijdens onze rit per tram naar het centrum van Montpellier. 

 

 

Retour Luberon

Doordat we een tweede beursdag hebben uitgespaard hebben we op dinsdag tijd om zelf op bezoek te gaan bij een van de wijnmakers, die niet tijdens de beurs aanwezig is. Met een huurauto rijden we naar Château Les Eydins in Bonnieux, waar daags tevoren de witte en roséwijnen van 2021 zijn gebotteld. We proeven de hele serie nieuwe jaargangen, die -hoewel nog wat gesloten door de recente botteling- heel veel beloven. Ook de meest recente jaargang van 2 bijzondere rode uit zijn assortiment belanden in ons glas. Het gaat om de Cuvee des Consuls 2019 en de Jardin d’Eydins 2015. Wat worden hier toch geweldige wijnen gemaakt! 

 

Na een foto van de wijngaarden tegen de achtergrond van Bonnieux en Lacoste stappen we in voor de rit terug naar Montpellier. Wat een heerlijke afsluiter van 2 dagen proeven in het paradijselijke Zuid-Frankrijk. 

20220301_151050.jpg
bottom of page